Kannonalusen kalliomaalaus

Teksti: Eero Siljander
Kuvat: Arja Parkkonen


prev next

Kannonalus on jykevä kallio Sarkaveden itärannalla, Haukkavuoresta pohjoiseen. Kallion yläosassa on vaakasuora halkeama ja kallio taipuu lievästi sisäänpäin jolloin yläpuolelle muodostuu suojaava ”lippa”. Maalaukset sijoittuvat tälle hieman sisäänpäin kaltevalle pinnalle.

Maalauksessa on kaksi noin 30 cm pitkää, kaarevapohjaista venekuvaa. Ylemmässä veneessä on 6 miehistöviivaa ja alemmassa niitä on kolme. Veneitten alareuna on noin 3,5 m korkeudessa veden pinnasta. Kallionpinta on pahasti jäkälöitynyt ja lohkeillut. Veneitten alapuolella, oikealla on vielä punainen värijälki.

Mainittakoon, että Museoviraston mukaan Kannonalusen maalauksen korkeus on 83 m merenpinnasta, kun läheisen Haukkavuoren maalausten korkeus on noin 80 m. Nykyisen Sarkaveden vedenkorkeus on 79.5 m. Tämän mukaan Kannonalusen maalaus on selvästi iäkkäämpi kuin Haukkavuoren maalaukset. On selvää, että Kannonalusen maalauksen editse on virrannut suuri osa muinaisen Suur-Saimaan vesistä, Matkuslammin reitin kautta.

Matti Hakulisen mukaan Kannonalusen kuvat on tehty Matkuslammin reitin virtauksen aikana 6300 - 6000 vuotta sitten ennen Vuoksen puhkeamista, kun taas Haukkavuoren ja Voikosken maalaukset ovat Vuoksen puhkeamisen jälkeiseltä ajalta. Mainittakoon vielä, että Museoviraston tutkija Helena Taskisen mukaan kalliossa on havaittavissa antropomorfista muotoa.